QJMotor SRT 800 tiba di Malaysia, lancar tengah tahun | 2022


Semasa pelancaran Moto Morini X-Cape 650 hujung minggu lalu, MForce Bike Holdings turut mempamerkan model baru QJMotor SRT 800 yang dikatakan bakal berada di pasaran Malaysia menjelang suku kedua tahun 2022. Harga dikatakan mungkin berada di sekitar RM50k tetapi ia masih belum disahkan sepenuhnya kerana bergantung kepada kelulusan VTA.

Walaupun berada di bawah jenama QJMotor, motosikal adventure/tourer ini dilihat mempunyai panel tempat duduk yang tertulis TRK, sekaligus memberi gambaran ia juga bakal dijual di beberapa tempat sebagai Benelli TRK 800.

Ini bukanlah sesuatu yang pelik kerana QJMotor dan Benelli berada di bawah syarikat induk yang sama, sementara apabila ditanya pula kepada MForce sama ada kedua-dua jenama ini akan dijual sekali di Malaysia, mereka cuma menjawab “perkara ini sedang dibincangkan dan keputusan masih belum dibuat.”

Bentuk SRT 800 adalah mengikut rekaan tipikal sebuah motosikal adventure, dengan bahagian hadapan yang tinggi serta tangki bahan api 18.5 liter. Skrin TFT-LCD tujuh inci memaparkan informasi penting kepada penunggang, dan semua lampunya adalah menggunakan unit LED.

Model SRT 800 yang dipamerkan waktu acara di Alor Setar, Kedah ini menggunakan rim spoked 19 inci, namun pengunjung yang hadir turut diberitahu bahawa versi yang menggunakan rim aloi turut akan dibawa ke dalam negara.Admin

The smell of the leather seats, the sound of the throttle, and even light from outside—all affect your state of mind. That’s what makes a good car great.

Leave a Reply